Zrób swój własny kompost – czyli jak, gdzie i po co kompostować?

Kompost nie bez powodu nazywany jest „czarnym złotem” dla ogrodników. Jest to naturalny nawóz, materia organiczna. Kompostowanie to nic innego jak recykling naszych organicznych odpadów. Kompost tworzy najlepszą ziemię. Dodanie go poprawia strukturę gleby, napowietrzenie i retencję wody. Dodaje także ważne mikroelementy i zwiększa aktywność bakteryjną w glebie.
Kompostowanie zmniejsza ilość śmieci zalegających w Twoim domu. Zamiast liści sałaty i skórki cebuli ropiejących w koszu na śmieci przez tydzień, resztki kuchenne mogą od razu zacząć się rozkładać na stosie kompostu. Kompostowanie jest też dobre dla środowiska. Robiąc to we własnych domach ograniczamy zawartość organicznych odpadów zalegających na wysypiskach i mamy swój własny nawóz.
W 2020 roku wiele gmin na swoich terenach wprowadziło ulgi na opłatach za wywóz śmieci dla gospodarstw domowych posiadających kompostowniki. Aby została ona nam naliczona, należy złożyć odpowiednią deklarację w Urzędzie Gminy. Póki co nie ma regulacji prawnej co do tego, jak ma wyglądać kompostownik. Czy ma to być pryzma kompostowa, dół kompostowy, gotowy pojemnik z pokrywą, czy też wystarczy samodzielnie wykonana konstrukcja z desek, listew czy palet. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o nowych przepisach dotyczących segregacji śmieci, to zapraszam do oddzielnego wpisu – link.
Jak zrobić własny kompostownik?
Nie musisz wydawać żadnych pieniędzy, jeśli dysponujesz starymi paletami, które są bardzo wygodne do zrobienia kompostu. 4 palety zbij ze sobą gwoździami, lub zepnij drutem (łatwiejsza opcja). Jedną stronę obierz jako ta, którą otworzysz za około 6 miesięcy do przerzucenia materii (nie jest to konieczne). Warto jednak przerzucać co kilka miesięcy kompost, aby go napowietrzyć. Ja najpierw zrobiłam jeden, a po 6 miesiącach dostawiłam drugi kompostownik. Wtedy ten pierwszy przerzuciłam, a potem uzupełniłam drugi nowymi odpadami. Ważne, aby robić to widłami, a nie łopatą, aby nie zabić pożytecznych dżdżownic. Najlepiej jest to robić wiosną i jesienią, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś zaczęła/zaczął kompostować już dzisiaj.
Gdzie postawić kompostownik?
Dla swojego kompostownika wybierz miejsce półcieniste, poza bezpośrednim światłem słonecznym i wiatrem. Umieść go na gołej ziemi, nie na betonie ani folii. Przy wyborze miejsca kieruj się również tym, aby nie znajdował się bardzo daleko od Twojego domu, ponieważ będziesz tam zanosiła/zanosił różne odpady kuchenne dość często
Jak kompostować?
- Na dnie ułóż kilkucentymetrową warstwę grubego materiału (np. pocięte gałęzie).
- Naprzemiennie dodawaj warstwy wilgotnych materiałów i suchych. Składnikami wilgotnymi są resztki żywności, trawy, zielone części roślin. Suchymi materiałami są słoma, liście, gałązki, trociny, zrębka, papier.
- Dodaj obornik, lub zielone części roślin (np. skoszona trawa, pokrzywa) lub dowolne inne źródło azotu. Aktywuje to stos kompostu i przyspieszy proces.
- Zawsze przed wrzuceniem odpadów na kompost odpowiednio je rozdrobnij, oraz rozrzuć w różnych miejscach. Zminimalizuje to ryzyko gnicia.
- Utrzymuj wilgotność. Od czasu do czasu podlewaj kompost, szczególnie w ciepłych miesiącach, oraz przy braku opadów.
Jak stosować?
Nasz kompost potrzebuje około 6 – 12 miesięcy. Zależy to od wielu czynników (wilgotność, temperatura, stopień rozdrobnienia, aktywność dżdżownic). Kiedy jest już gotowy, możemy użyć go jako ściółka zatrzymująca wodę, płynny nawóz (zwany „herbatą kompostową”), czy nawóz do trawnika:

- Aby użyć jako ściółkę (nawóz), kompost rozłóż w kilkucentymetrowej warstwie przed uprawą warzyw, lub wokół nich, wokół kwiatów, krzewów, drzew owocowych.
- Aby przygotować herbatę kompostową, zanurz około 0,5 kg. kompostu w wiadrze o pojemności 10 litrów. Energicznie mieszaj płyn 3 razy dziennie. Po dwóch – trzech dniach nawóz jest gotowy. Dobrze jest przelać go do spryskiwacza ogrodowego i spryskać nim rośliny (łodygi, liście i glebę).
- Aby kompostem odżywić trawnik rozsyp niewielką ilość i równomiernie rozprowadź go grabiami. Dzięki deszczowi składniki mineralne z kompostu dostaną się w głąb gleby.
Kompost odżywia glebę i rośliny w naszym ogrodzie. Nie ma lepszego nawozu. Nawet najdroższa kupiona ziemia ogrodnicza mu nie dorówna. Dodatkowo dbamy o naszą planetę samodzielnie neutralizując nasze kuchenne odpady. A z nowymi przepisami dotyczącymi wywozu śmieci, dzięki posiadaniu kompostownika zapłacimy mniej. Kompostowanie jest proste, mimo złożonych procesów, jakie w nim zachodzą. Jeśli masz jakeś pytania, to chętnie na nie odpowiem w komentarzu, lub poprzez wiadomość e-mail.
Pozdrawiam, Martyna