Zupa krem z ogórków kiszonych

Składniki:

  • 800 gram ziemniaków
  • 8-10 ogórków kiszonych plus woda z nich
  • 80 gram pietruszki
  • 80 gram selera (korzeń)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe marchewki (u mnie 100 gram)
  • 1 litr wody
  • 1 liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, koperek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • Na wierzch: grzanki, orzeszki ziemne, koperek

Przygotowanie:

  1. Obierz warzywa, umyj, pokrój i wrzuć do garnka. Dodaj przyprawy, oraz wodę.
  2. Gotuj do miękkości.
  3. Blenderem zmiel zupę i na koniec dodaj koperek i dopraw do smaku dolewając również wodę z koszonych ogórków.
  4. Zupę udekoruj przed podaniem np. grzankami, orzeszkami ziemnymi i koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *