Zakwas buraczany

Składniki:

  • 3-4 buraki
  • 1 litr wody przegotowanej (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżka soli (najlepiej kłodawskiej)
  • 6 ząbków czosnku

Przyprawy:

  • 2 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • wedle uznania można dodać nasiona kopru, kolendry, kminku, goździki
  • opcjonalnie 1-2 łyżki soku z kiszonych ogórków lub z kiszonej kapusty ( do szybszej fermentacji)

Przygotowanie:

  • Wyparz słoik w którym będzie zakwas
  • Przegotuj 1 litr wody
  • Buraki obierz cienko ze skórki, dokładnie umyj i pokrój je na dowolne kształty (np. półplasterki)
  • Czosnek obierz, rozgnieć nożem i przekrój na pół
  • W wodzie rozpuść 1 łyżkę soli
  • Na dno wyparzonego słoika wsyp przyprawy
  • Umieść buraki w słoiku
  • Zalej je przygotowaną solanką
  • Płyn powinien dokładnie przykrywać buraki, jeśli niektóre wystają ponad powierzchnię dolej więcej wody
  • Połóż zakrętkę na słoiku, ale nie zakręcaj jej – umożliwi to ujście wydzielającym się w procesie fermentacji gazom

Tak przygotowany słoik postaw w ciepłym miejscu, najlepiej z dala od okna.

Przebieg fermentacji i pielęgnacja zakwasu:

  • czas: 5 – 7 dni
  • zajrzyj codziennie do swojego zakwasu, chociaż mi zdarza się zapomnieć o nim na kilka dni i też się udaje bez powstnia pleśni
  • przez pierwsze 3 dni na jego powierzchni może się tworzyć warstwa białej piany, zatem zbierz ją wyparzoną, lub drewnianą łyżką
  • przy okazji ściągania piany przemieszaj buraki
  • pamiętaj, że żaden z buraków nie powinien wystawać ponad powierzchnię wody jeśli jest gorąco wlej więcej wody, aby płyn nie odparował. Po upływie około 3-5 dni możesz spróbować zakwasu. jeśli jego smak jeszcze Ci nie odpowiada pozostaw go w słoiku na kolejne 1-2 dni (powinien być kwaskowaty, gazowany, z wyczuwalną nutą buraka i przypraw)

Przechowywanie:

  • Jeżeli uznasz, że zakwas jest gotowy przecedź go przez sito i za pomocą lejka przelej do czystej, wyparzonej butelki, lub słoika, zakręć i umieść w lodówce
  • Przechowuj do kilku tygodni w lodówce,
  • Nie musisz wyrzucać ukiszonych buraków, ponieważ możesz je wykorzystać na kilka sposobów, lub po prostu zjeść „na surowo”