Wegańskie cebularze

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 25 g świeżych drożdży, lub 1 paczka suchych
  • 1 szklanki szklanka mleka roślinnego
  • 60 gram oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru

Składniki na farsz:

  • 7 cebul
  • Przyprawy: 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 owoce jałowca, lubczyk, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • Około 3 łyżeczki suchego maku
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

  • Rozpocznij od zrobienia zaczynu – do miski wrzuć drożdże, cukier, 2 łyżki mąki i 7 łyżek mleka. Wymieszaj całość i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
  • Do oddzielnej miski wrzuć pozostałe składniki na ciasto.
  • Kiedy już zaczyn zmienił się w charakterystyczną pianę i powiększył swoją objętość dodaj go do pozostałych składników i wyrób ciasto drożdżowe. Im dłużej będziesz wyrabiała/wyrabiał, tym ciasto będzie smaczniejsze. U mnie jest to od 10 do 20 minut.
  • Po wyrobieniu odstaw ciasto w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi ono swoją objętość warto jest 3 razy je „przebić”. Czyli urosło – bijemy ciasto do pierwotnej formy i tak 3 razy. Jeśli nie mamy na to czasu ten etap bicia oczywiście można pominąć.
  • Kiedy ciasto odpoczywa i rośnie, Ty przygotowujesz farsz: kroisz cebulę w kostkę i wraz z przyprawami smażysz na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy delikatnie cebula zacznie się rumienić dodaj do niej szklankę wody, aby się poddusiła. Duś ją do momentu wyparowania wody. Czas zależy od tego jak mocno grzeje patelnia i jaką mamy pokrywkę.
  • Kiedy woda ostatecznie odparuje, a cebula stanie się miękka dodaj do niej cukier i smaż 1,5 minuty do jego skarmelizowania.
  • Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm. Dużym kubkiem lub szklanką (albo mniejszą, jak wolisz) wytnij okręgi. Na środek każdego nałóż farsz i posyp makiem.
  • Cebularze piecz w piekarniki rozgrzanym do 160 stopni z termoobiegiem około 25 minut, albo po prostu do lekkiego zarumienienia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *