Tortilla z pastą „bezjajeczną”

Składniki:

  • Tortilla
  • Tofu 300g
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2-3 łyżki majonezu (wegańskiego)
  • 1-2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (to nie obowiązkowy składnik, jednak warto jest je dodać)
  • 0,5 łyżeczki soli kala namak (czarna sól, bardzo ważny składnik)
  • Pieprz
  • Kurkuma
  • Szczypiorek

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od zrobienia pasty bezjajecznej – ciecierzycę odsączamy z zalewy i wszystkie składniki (oprócz szczypiorku i tortilli) miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej masy.
  • Tortille smarujemy pastą i posypujemy szczypiorkiem.
  • Zwijamy ją dość sztywno i układamy na blaszce. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, aby wszystko dobrze się ze sobą związało.
  • Przed podaniem tortillę kroimy na mniejsze części.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *