Tofu w orzechowym sosie podane z ryżem i świeżą sałatką

Składniki:

  • 1 opakowanie tofu wędzonego i 1 opakowanie tofu naturalnego (po 180 gram)
  • 2 cebule
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 1 kostka mrożonego szpinaku
  • 4 – 5 łyżek masła orzechowego
  • Sok z niecałej połowy cytryny
  • 250 ml. wody
  • Przyprawy: 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, gałka muszkatołowa, pieprze cayene, pieprz biały, sól
  • Ryż
  • Rukola
  • Pomidorki koktajlowe
  • Ziarna słonecznika
  • Oliwki
  • Sos winegret
  • Biały sezam

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania sosu: Obierz cebulę i lekko podsmaż na patelni, następnie dodaj tofu wraz z liściem laurowym i zielem angielskim i podsmaż. Po chwili dodaj drobniutko pokrojony czosnek i smaż chwilę uważając, aby go nie spalić.
  2. W oddzielnej miseczce wymieszaj masło orzechowe wraz z sokiem z cytryny, wodą, pieprzem, gałką muszkatołową, solą. Aby wszystko dobrze się ze sobą połączyła warto zrobić to blenderem.
  3. Sos wlej na patelnię. Smaż około 3-5 minut, następnie dodaj szpinak (nie jest to obowiązkowy składnik, jeśli go nie lubisz). Jeśli sos będzie zbyt mocno gęstniał, dolewaj odrobinę wody.
  4. Ryż ugotuj wedle przepisu na opakowaniu.
  5. Sałatkę przygotuj taką, jaką najbardziej lubicie. W moim przypadku jest to rukola z oliwkami, słonecznikiem, pomidorkami koktajlowymi i oczywiście sosem winegret.
  6. Tofu przed podaniem posyp ziarnami sezamu,lub innymi ziarnami jakie lubisz np. słonecznik,dynia, czarny sezam, czy czarnuszka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *