Szybki hummus z warzywami

Składniki:

  • Słoik ciecierzycy
  • 2 łyżki pasty tahini (pasta sezamowa)
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • Sól, bały pieprz
  • 1-2 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • Opcjonalnie czerwona papryka, suszone pomidory, buraczki

Przygotowanie:

  • Ciecierzycę odsącz z zalewy i przełóż do miski
  • Dodaj wszystkie składniki wszystko zmiel blenderem. Dodaj odrobinę wody, aby uzyskać lepszą konsystencję.
  • Jeśli chcesz zrobić różne smaki hummusu to podziel gotowy np. na 3 części i wykonaj klasyczny, do drugiego dodaj suszone pomidory, a do trzeciego buraczki (ja dodaję takie ze słoika – przetwory zimowe)
  • Hummus podaj ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki np.: marchewka, seler naciowy, papryka, ogórek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *