Szarlotka sypana

Składniki:
🥧 1,5 szklanki mąki
🥧 1.5 szklanka kaszy manny
🥧 1.5 szklanki cukru
🥧 150 gram masła roślinnego
🥧 1.5 kg jabłek (obranych i bez gniazd nasiennych)
🥧 cynamon (tyle ile Ci odpowiada, u mnie 4 łyżeczki)

Przygotowanie:
Suche składniki wymieszaj ze sobą w misce i podziel je na 4 części.
Umyte i obrane jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do nich cynamon. Podziel je na 3 części.
Spód tortownicy wyłóż papierem, a boki posmaruj tłuszczem (np. margaryną). Układaj naprzemienne suche składniki i jabłka. Na koniec na warstwę suchą rozłóż masło roślinne (lub zwykłe jeśli wolisz). Najlepiej jest je wcześniej wstawić do zamrażalki i zetrzeć na tartce.
Smacznego😊.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *