PASZTET SOCZEWICOWY Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ

Składniki:
400 g suchej soczewicy
200g kaszy jaglanej
200 ml oleju + dość sporo do smażenia cebuli
5 cebul
3 ząbki czosnku
6 łyżek sosu sojowego
20 – 25 suszonych śliwek
Przyprawy do gotującej się soczewicy lub kaszy: 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 4 owoce jałowca, 1 goździk, sól
Przyprawy do gotowej masy: 3 łyżeczki majeranku, 1,5 łyżeczki lubczyku, 1 łyżeczka cząbru, sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ugotuj soczewicę w proporcji 1:2 (na 1 szklankę soczewicy 2 szklanki wody).
- Ugotuj kaszę jaglaną w proporcji 1:2,5 (na 1 szklankę kaszy jaglanej 2,5 szklanki wody).
- Na patelni, na oleju podsmaż cebulkę do lekkiego zarumienienia, pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek, chwilę podsmaż i posyp 2 łyżeczkami cukru i delikatnie ją skarmelizuj.
- Soczewicę, kaszę i cebulę połącz za pomocą blendera, dodaj olej, sos sojowy, przyprawy.
- Próbuj masy prosto z miski (nie otrujesz się to nie jest surowe mięso). Dodaj kolejną ilość przypraw w dowolnych proporcjach jeśli masa jest zbyt mdła – smak ma być wyraźny, ponieważ w trakcie pieczenia osłabnie.
- Masę przełóż do 2 mniejszych foremek, lub jednej dużej i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 50 minut.
- Po upieczeniu pasztet musi odpocząć na kuchennej szafce. Najlepiej zjedz go dopiero po odpoczynku i schłodzeniu w lodówce.
