Kołacz ze szpinakiem

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 25 gram świeżych drożdży, lub 1 paczka suchych
  • 1 szklana szklanka mleka roślinnego
  • 60 gram oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 3 cebule
  • 5-6 ząbków czosnku
  • Przyprawy: 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, lubczyk, gałka muszkatołowa, sól, biały pieprz

Przygotowanie:

Ciasto analogicznie jak w cebularzach:

  • Rozpocznij od zrobienia zaczynu – do miski wrzuć drożdże, cukier, 2 łyżki mąki i 7 łyżek mleka. Wymieszaj całość i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
  • Do oddzielnej miski wrzuć pozostałe składniki na ciasto.
  • Kiedy już zaczyn zmienił się w charakterystyczną pianę i powiększył swoją objętość dodaj go do pozostałych składników i wyrób ciasto drożdżowe. Im dłużej będziesz wyrabiała/wyrabiał, tym ciasto będzie smaczniejsze. U mnie jest to od 10 do 20 minut.
  • Po wyrobieniu odstaw ciasto w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi ono swoją objętość warto jest 3 razy je „przebić”. Czyli urosło – bijemy ciasto do pierwotnej formy i tak 3 razy. Jeśli nie mamy na to czasu ten etap bicia oczywiście można pominąć.
  • Kiedy ciasto odpoczywa i rośnie Ty przygotuj farsz: Na oleju podsmaż cebulę. Kiedy się zarumieni dodaj drobno posiekany czosnek i szpinak (nie rozmrażaj go wcześniej). Szpinak będzie gotowy po około 7 minutach.
  • Ciasto podziel na 4 części. 3 takiej samej wielkości (u mnie po 210 gram) i jedną mniejszą, ponieważ wykonasz z niej ozdobne paski.
  • Każdą z 3 części uformuj w rulonik, który rozwałkuj i na środek nałóż farsz. Sklej ze sobą brzegi i delikatnie odłóż na bok. Podobnie zrób z 2 pozostałymi częściami ciasta. Następnie ruloniki złącz ze sobą zostawiając jeden na górze i uformuj z nich okrąg. Pozostałą część ciasto cienko rozwałkuj i wycinaj z niego paseczki, które zawijaj wokół kołacza, chowając brzegi pod spód.
  • Kołacz wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w 160 stopniach z termoobiegiem do zarumienienia (około 30 minut).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *