Kimchi

Składniki:


5 łyżek soli
2 – 3 litry wody
1 kg kapusty pekińskiej
Składniki na pastę kimchi:
¾ szklanki wody
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka cukru
3 – 6 łyżek papryki gochugaru
3 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
¼ łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Kapustę pokrój wedle uznania (ja kroiłam na pół, a następnie na 4 części). Umyj ją, a następnie zalej wodą z solą i odstaw na 60 minut.
  2. W tym czasie zagotuj wodę z mąką ryżową i cukrem (gotuj 1-2 minuty). Odstaw do ostygnięcia.
  3. Czosnek i cebule drobno pokrój w kostkę, marchew pokrój w słupki.
  4. Później do przestudzonego kleiku dodaj czosnek, cebulę, marchew, paprykę gochugaru, imbir (ja pomijam), sos sojowy i sól, wymieszaj.
  5. Namoczoną kapustę opłucz, odcedź i wymieszaj z pastą. Najlepiej jest to robić dłonią w rękawiczkach, ale łyżką też można 😉
  6. Kimchi musi 2-5 dni fermentować. Później może już wylądować w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *