Jaglany krem lion ze słonym karmelem

Składniki:

  • 60 g ciastek owsianych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • Kilka kruchych ciastek

Krem:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego plus około szklanka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję kremu
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 banany
  • 2 łyżeczki kakao

Słony karmel:

  • 70 gram orzechów ziemnych prażonych niesolonych
  • 0,5 puszki mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Pokrusz ciastka owsiane i połącz z 2 łyżkami masła. Wyłóż nimi naczynka, w których będzie deser i wstaw je do lodówki, aby łatwiej było wykładać kolejne warstwy deseru.
  2. Kasze jaglaną dokładne przepłucz na sicie i polej wrzątkiem (jeśli to pominiesz kasza może pozostać gorzka). Ugotuj ją z 2 szklankami mleka i 0,5 szklanki wody. Dodaj 3 łyżki cukru i szczyptę soli. Ostudź kaszę
  3. Pierwszy krem: 1/2 kaszy jaglanej zmiel blenderem wraz z bananem i kakao. Dodaj mleko roślinne, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ( u mnie było to około 0,5 szklanki). Jeśli potrzebujesz dodaj cukier do smaku.
  4. Drugi krem: 1/2 kaszy jaglanej zmiel blenderem wraz z bananem i masłem orzechowym. Dodaj mleko roślinne do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Również spróbuj czy nie chcesz dodać więcej cukru.
  5. Przygotuj słony karmel: do garnka wlej mleko kokosowe i dodaj cukier trzcinowy. Mieszaj do pojawienia się bąbelków. Potem zmniejsz ogień i mieszaj co jakiś czas. Po około 20 minutach zestaw garnek z kuchenki i dodaj orzeszki ziemne, oraz 1/3 łyżeczki soli.
  6. Deser ułóż w pucharkach lub szklankach w kolejnych warstwach:
  • Pokruszone ciastka owsiane
  • Krem czekoladowy
  • Ciastko kruche
  • Krem masło orzechowe
  • Orzechy w karmelu
  • Krem masło orzechowe
  • Ciastko kruche
  • Krem czekoladowy
  • Orzechy w karmelu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *