Faszerowana papryka

Składniki:

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 1 szklanka soczewicy brązowej lub zielonej
  • 2 puszki ciecierzycy
  • papryka około 12 sztuk
  • 5 cebul
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: papryka wędzona 1 łyżka, papryka słodka 1 łyżka, przyprawa do rosołu (1 łyżka), sól, biały pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ryż w proporcji 1:2,5 razem z przyprawą do rosołu
  2. Ugotuj soczewicę w proporcji 1:2
  3. Podsmaż na patelni cebulę około 8 minut, następnie dodaj czosnek i smaż kolejne 3 minuty. Dodaj paprykę wędzoną, słodką oraz 2 łyżeczki cukru. Smaż jeszcze przez dwie minuty.
  4. Wszystkie składniki ostudź i przełóż do miski. Wymieszaj razem z jajkami i bułką tartą.
  5. Do umytych i oczyszczonych papryk włóż farsz i posyp serem.
  6. Piecz około 30 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem.

Koniecznie podaj paprykę z sosem z tahini. Przepis znajdziesz tutaj: link

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *