Imprezowe hity – czyli 5 pomysłów na wegańskie przekąski

Planujesz przyjęcie i wiesz, że ktoś z Twoich gości jest weganinem lub wegetarianinem. Szukasz przepisów, inspiracji. Sama/sam ograniczasz mięso i chcesz spróbować czegoś nowego. Na dziś przygotowałam dla Ciebie 5 pomysłów na wegańskie przekąski. Możesz je zaserwować na imprezie, spotkaniu ze znajomymi, albo po prostu przygotować dla siebie.
Warto poświęcić trochę czasu na ugoszczenie swoich znajomych. Chipsy i słone paluszki mogą być dodatkiem, ale dobrze jest przemycić trochę warzyw, oraz dań które własnoręcznie przyrządzimy. Poniżej zdjęcia i moje przepisy. Tych 5 opcji dobrałam w taki sposób, żeby nie było one bardzo trudne i wymyślne. Nawet niedoświadczony kucharz powinien sobie poradzić z ich przygotowaniem.
- Hummus z warzywami
- Cebularze
- Kołacz ze szpinakiem
- Kanapkowe koreczki
- Tortilla z pastą „bezjajeczną”
Hummus z warzywami
Składniki:
- Słoik ciecierzycy
- 2 łyżki pasty tahini (pasta sezamowa)
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- Sól, bały pieprz
- 1-2 ząbki czosnku drobno posiekanego
- Opcjonalnie czerwona papryka, suszone pomidory, buraczki
Przygotowanie:
- Ciecierzycę odsącz z zalewy i przełóż do miski
- Dodaj wszystkie składniki wszystko zmiel blenderem. Dodaj odrobinę wody, aby uzyskać lepszą konsystencję.
- Jeśli chcesz zrobić różne smaki hummusu to podziel gotowy np. na 3 części i wykonaj klasyczny, do drugiego dodaj suszone pomidory, a do trzeciego buraczki (ja dodaję takie ze słoika – przetwory zimowe)
- Hummus podaj ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki np.: marchewka, seler naciowy, papryka, ogórek
Cebularze
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 25 g świeżych drożdży, lub 1 paczka suchych
- 1 szklanki szklanka mleka roślinnego
- 60 gram oleju
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
Składniki na farsz:
- 7 cebul
- Przyprawy: 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 owoce jałowca, lubczyk, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- Około 3 łyżeczki suchego maku
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
- Rozpocznij od zrobienia zaczynu – do miski wrzuć drożdże, cukier, 2 łyżki mąki i 7 łyżek mleka. Wymieszaj całość i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
- Do oddzielnej miski wrzuć pozostałe składniki na ciasto.
- Kiedy już zaczyn zmienił się w charakterystyczną pianę i powiększył swoją objętość dodaj go do pozostałych składników i wyrób ciasto drożdżowe. Im dłużej będziesz wyrabiała/wyrabiał, tym ciasto będzie smaczniejsze. U mnie jest to od 10 do 20 minut.
- Po wyrobieniu odstaw ciasto w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi ono swoją objętość warto jest 3 razy je „przebić”. Czyli urosło – bijemy ciasto do pierwotnej formy i tak 3 razy. Jeśli nie mamy na to czasu ten etap bicia oczywiście można pominąć.
- Kiedy ciasto odpoczywa i rośnie, Ty przygotowujesz farsz: kroisz cebulę w kostkę i wraz z przyprawami smażysz na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy delikatnie cebula zacznie się rumienić dodaj do niej szklankę wody, aby się poddusiła. Duś ją do momentu wyparowania wody. Czas zależy od tego jak mocno grzeje patelnia i jaką mamy pokrywkę.
- Kiedy woda ostatecznie odparuje, a cebula stanie się miękka dodaj do niej cukier i smaż 1,5 minuty do jego skarmelizowania.
- Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm. Dużym kubkiem lub szklanką (albo mniejszą, jak wolisz) wytnij okręgi. Na środek każdego nałóż farsz i posyp makiem.
- Cebularze piecz w piekarniki rozgrzanym do 160 stopni z termoobiegiem około 25 minut, albo po prostu do lekkiego zarumienienia.
Kołacz ze szpinakiem
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 25 gram świeżych drożdży, lub 1 paczka suchych
- 1 szklana szklanka mleka roślinnego
- 60 gram oleju
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 3 cebule
- 5-6 ząbków czosnku
- Przyprawy: 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, lubczyk, gałka muszkatołowa, sól, biały pieprz
Przygotowanie:
Ciasto analogicznie jak w cebularzach:
- Rozpocznij od zrobienia zaczynu – do miski wrzuć drożdże, cukier, 2 łyżki mąki i 7 łyżek mleka. Wymieszaj całość i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
- Do oddzielnej miski wrzuć pozostałe składniki na ciasto.
- Kiedy już zaczyn zmienił się w charakterystyczną pianę i powiększył swoją objętość dodaj go do pozostałych składników i wyrób ciasto drożdżowe. Im dłużej będziesz wyrabiała/wyrabiał, tym ciasto będzie smaczniejsze. U mnie jest to od 10 do 20 minut.
- Po wyrobieniu odstaw ciasto w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi ono swoją objętość warto jest 3 razy je „przebić”. Czyli urosło – bijemy ciasto do pierwotnej formy i tak 3 razy. Jeśli nie mamy na to czasu ten etap bicia oczywiście można pominąć.
- Kiedy ciasto odpoczywa i rośnie Ty przygotuj farsz: Na oleju podsmaż cebulę. Kiedy się zarumieni dodaj drobno posiekany czosnek i szpinak (nie rozmrażaj go wcześniej). Szpinak będzie gotowy po około 7 minutach.
- Ciasto podziel na 4 części. 3 takiej samej wielkości (u mnie po 210 gram) i jedną mniejszą, ponieważ wykonasz z niej ozdobne paski.
- Każdą z 3 części uformuj w rulonik, który rozwałkuj i na środek nałóż farsz. Sklej ze sobą brzegi i delikatnie odłóż na bok. Podobnie zrób z 2 pozostałymi częściami ciasta. Następnie ruloniki złącz ze sobą zostawiając jeden na górze i uformuj z nich okrąg. Pozostałą część ciasto cienko rozwałkuj i wycinaj z niego paseczki, które zawijaj wokół kołacza, chowając brzegi pod spód.
- Kołacz wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w 160 stopniach z termoobiegiem do zarumienienia (około 30 minut).
Tortilla z pastą „bezjajeczną”
Składniki:
- Tortilla
- Tofu 300g
- 1 puszka ciecierzycy
- 2-3 łyżki majonezu (wegańskiego)
- 1-2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (to nie obowiązkowy składnik, jednak warto jest je dodać)
- 0,5 łyżeczki soli kala namak (czarna sól, bardzo ważny składnik)
- Pieprz
- Kurkuma
- Szczypiorek
Przygotowanie:
- Zaczynamy od zrobienia pasty bezjajecznej – ciecierzycę odsączamy z zalewy i wszystkie składniki (oprócz szczypiorku i tortilli) miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej masy.
- Tortille smarujemy pastą i posypujemy szczypiorkiem.
- Zwijamy ją dość sztywno i układamy na blaszce. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, aby wszystko dobrze się ze sobą związało.
- Przed podaniem tortillę kroimy na mniejsze części.
Kanapkowe koreczki
Składniki:
- Chleb tostowy
- Hummus klasyczny
- Hummus buraczkowy
- Pasta bezjajeczna
- Odrobina farszu ze szpinakowego kołacza
Przygotowanie:
- Z chleba odkrój bardzo cienko brzegi, aby wyglądał estetyczniej (ale ich nie wyrzucaj, zjedz same lub jako grzanki).
- Chleb posmaruj wedle uznania. U mnie 1 kromka szpinakiem druga pastą bezjajeczną, oraz jedna humusem druga pastą, ale tutaj możesz stanowczo postawić na kreatywność.
- Złóż je i lekko dociśnij
- Kromki pokrój na 3 części wzdłuż i wszerz.
- W każdy uzyskany koreczek wbij wykałaczkę.
To zestawienie przepisów na wegańskie przekąski jest o tyle łatwe i fajne, że jeden składnik możesz użyć w kilku daniach. Np. pastę bezjajeczną, hummus, czy szpinakowy farsz. Oszczędza to czas, który musisz spędzić w kuchni, a jednocześnie urozmaica stolik z przekąskami. Ja do takiego zestawienia dorzucam chipsy i dipy np. czosnkowy i tatarski. Wystarczy do ich zrobienia jogurt naturalny ( może być wegański) majonez i czosnek. A do tatarskiego jeszcze koperek i ogórek konserwowy.
Smacznego 🙂
Pyszne, próbowałam