Czy kolacja walentynkowa może być wegańska?

14 lutego jak pewnie wiesz jest świętem zakochanych. W tym roku dzień ten wypada w piątek, więc jest to świetna okazja to zaskoczenia swojej drugiej połówki własnoręcznie przygotowaną romantyczną kolacją. Sprawa wydaje się nieco utrudniona jeśli Twój luby, czy luba nie jedzą mięsa ani produktów pochodzenia zwierzęcego. Nic bardziej mylnego. Wegańska kolacja jest możliwa do przygotowania i przede wszystkim może okazać się bardzo smaczna.
Poniżej moja propozycja menu na taką okazję:
Przystawka: deska wspaniałości
– czyli to co Ty i Twoja druga połówka lubicie najbardziej (albo to co akurat masz w lodówce 😀 ) u mnie hummus, oliwki, paluchy z ciasta francuskiego, nachosy i warzywa. Inne pomysły czy inspiracje znajdziesz w moim wpisie na wegańskie przystawki LINK

Zupa: krem z ogórków kiszonych
Składniki:
- 800 gram ziemniaków
- 8-10 ogórków kiszonych plus woda z nich
- 80 gram pietruszki
- 80 gram selera (korzeń)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe marchewki (u mnie 100 gram)
- 1 litr wody
- 1 liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, koperek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- Na wierzch: grzanki, orzeszki ziemne, koperek
Przygotowanie:
- Obierz warzywa, umyj, pokrój i wrzuć do garnka. Dodaj przyprawy, oraz wodę.
- Gotuj do miękkości.
- Blenderem zmiel zupę i na koniec dodaj koperek i dopraw do smaku dolewając również wodę z koszonych ogórków.
- Zupę udekoruj przed podaniem np. grzankami, orzeszkami ziemnymi i koperkiem.

II Danie: Tofu w orzechowym sosie podane z ryżem i świeżą sałatką
Składniki:
- 1 opakowanie tofu wędzonego i 1 opakowanie tofu naturalnego (po 180 gram)
- 2 cebule
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 1 kostka mrożonego szpinaku
- 4 – 5 łyżek masła orzechowego
- Sok z niecałej połowy cytryny
- 250 ml. wody
- Przyprawy: 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, gałka muszkatołowa, pieprze cayene, pieprz biały, sól
- Ryż
- Rukola
- Pomidorki koktajlowe
- Ziarna słonecznika
- Oliwki
- Sos winegret
- Biały sezam
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania sosu: Obierz cebulę i lekko podsmaż na patelni, następnie dodaj tofu wraz z liściem laurowym i zielem angielskim i podsmaż. Po chwili dodaj drobniutko pokrojony czosnek i smaż chwilę uważając, aby go nie spalić.
- W oddzielnej miseczce wymieszaj masło orzechowe wraz z sokiem z cytryny, wodą, pieprzem, gałką muszkatołową, solą. Aby wszystko dobrze się ze sobą połączyła warto zrobić to blenderem.
- Sos wlej na patelnię. Smaż około 3-5 minut, następnie dodaj szpinak (nie jest to obowiązkowy składnik, jeśli go nie lubisz). Jeśli sos będzie zbyt mocno gęstniał, dolewaj odrobinę wody.
- Ryż ugotuj wedle przepisu na opakowaniu.
- Sałatkę przygotuj taką, jaką najbardziej lubicie. W moim przypadku jest to rukola z oliwkami, słonecznikiem, pomidorkami koktajlowymi i oczywiście sosem winegret.
- Tofu przed podaniem posyp ziarnami sezamu,lub innymi ziarnami jakie lubisz np. słonecznik,dynia, czarny sezam, czy czarnuszka.

Deser: Krem lion ze słonym karmelem
Składniki:
- 60 g ciastek owsianych
- 2 łyżki masła orzechowego
- Kilka kruchych ciastek
Krem:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka roślinnego plus około szklanka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję kremu
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki masła orzechowego
- 3 banany
- 2 łyżeczki kakao
Słony karmel:
- 70 gram orzechów ziemnych prażonych niesolonych
- 0,5 puszki mleka kokosowego
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Pokrusz ciastka owsiane i połącz z 2 łyżkami masła. Wyłóż nimi naczynka, w których będzie deser i wstaw je do lodówki, aby łatwiej było wykładać kolejne warstwy deseru.
- Kasze jaglaną dokładne przepłucz na sicie i polej wrzątkiem (jeśli to pominiesz kasza może pozostać gorzka). Ugotuj ją z 2 szklankami mleka i 0,5 szklanki wody. Dodaj 3 łyżki cukru i szczyptę soli. Ostudź kaszę
- Pierwszy krem: 1/2 kaszy jaglanej zmiel blenderem wraz z bananem i kakao. Dodaj mleko roślinne, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ( u mnie było to około 0,5 szklanki). Jeśli potrzebujesz dodaj cukier do smaku.
- Drugi krem: 1/2 kaszy jaglanej zmiel blenderem wraz z bananem i masłem orzechowym. Dodaj mleko roślinne do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Również spróbuj czy nie chcesz dodać więcej cukru.
- Przygotuj słony karmel: do garnka wlej mleko kokosowe i dodaj cukier trzcinowy. Mieszaj do pojawienia się bąbelków. Potem zmniejsz ogień i mieszaj co jakiś czas. Po około 20 minutach zestaw garnek z kuchenki i dodaj orzeszki ziemne, oraz 1/3 łyżeczki soli.
- Deser ułóż w pucharkach lub szklankach w kolejnych warstwach:
- Pokruszone ciastka owsiane
- Krem czekoladowy
- Ciastko kruche
- Krem masło orzechowe
- Orzechy w karmelu
- Krem masło orzechowe
- Ciastko kruche
- Krem czekoladowy
- Orzechy w karmelu

Jestem pewna, że tak przygotowana wegańska kolacja walentynkowa na długo zapadnie w pamięć Twojej wybrance lub wybrankowi. Oczywiście możesz zrezygnować z któregoś dania np. zamiast robić deser kub jakieś fajne ciasto, albo szampana 😀
Powodzenia ^^